Growtech is part of the Informa Markets Division of Informa PLC

Informa
Informa

Ön Ödemeli Sayaç Tarımsal Sulamada Verimliliği Artıracak

20 Eylül 2023


Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, küresel ısınmayla giderek daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne geçmek için tarım işletmelerindeki borulu sistemleri ön ödemeli elektronik sayaçlarla güncelliyor.


Teknoloji Kullanımı Tarımda Verimlilik ve Kaliteyi Artırıyor

20 Eylül 2023


Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tarımsal üretimin farklı safhalarında teknolojinin kullanılabileceğini belirterek, "Verimliliği ve kaliteyi artırmak adına mutlak suretle teknolojik gelişmeleri üretimin her safhasına monte etmeniz gerekiyor." dedi.


İstanbul'a Sebze Gönderilen Gebze'deki Seralar Yaklaşık 2 bin Kişiye Ekmek Kapısı Oluyor

20 Eylül 2023


Sanayi yatırımlarıyla ön plana çıkan Kocaeli'nin Gebze ilçesinde sebze üretimi yapılan 4 bin 500 sera, yaklaşık 2 bin kişiye geçim kaynağı oluyor, yetiştirilen ürünler İstanbul'a gönderiliyor.


Konya Ovası'nda 190 bin 850 dekar tarımsal alan suyla buluşacak

21 Ağustos 2023

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "KOS 1-2-3 Sulamaları İkmal İnşaatı" projesiyle Konya Ovası'nda 190 bin 850 dekar alanın sulanacağını bildirdi.


Tropikal meyveler kavurucu yaz güneşinden özel yöntemlerle korunuyor

21 Ağustos 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde üreticiler, sera ve bahçelerindeki tropikal meyveleri, bir takım özel yöntemlerle sıcak havanın etkisinden korumaya çalışıyor.


Sivas'ta 100 kişinin istihdam edileceği cam sera projesinde sona gelindi

21 Ağustos 2023

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, belediye tarafından Katı Atık Depolama Sahası'nda yapımı devam eden cam sera projesinin ağustosta üretime açılacağını belirtti.


Kuraklığın olumsuz etkileri sulamada otomasyonla azaltılacak

18 Temmuz 2023

Türkiye'nin yıllık ortalama 112 milyar metreküplük kullanılabilir su potansiyelinin yaklaşık yüzde 77'si tarımsal sulamada kullanılırken DSİ otomasyon projeleriyle bu oranı yüzde 64'e çekmeyi hedefliyor.


Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi tanıtıldı

18 Temmuz 2023

Türkiye'de üretim planlaması, tarım arazilerinin ve çevrenin korunması amacıyla Dünya Bankası ile ortaklaşa Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi (TUCSAP) başlatıldı.


Tunceli'de 16 bin 370 dekar tarım arazisi güneş enerjisiyle sulanacak

18 Temmuz 2023

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde yapımı tamamlanan pompaj sulama enerji tesisinin faaliyete geçmesiyle 16 bin 370 dekar tarım arazisi, güneşten elde edilecek enerjiyle sulanacak.


Manisa'da Kurulumuna Başlanan Jeotermal Serada Yılda 2 Bin Ton Domates Üretilecek

12 Haziran 2023

Şehitlioğlu Mahallesi yakınlarında yüksek potansiyele sahip sıcak su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kula Belediyesi işbirliğinde 135 bin metrekare alanda jeotermal sera projesi hayata geçiriliyor.


Irak Sınırındaki Derecik, Sera Yatırımlarıyla Bölgenin Üretim Üssü Oluyor

12 Haziran 2023

Yıllarca terör örgütü PKK'nın saldırılarıyla gündeme gelen Derecik, tesis edilen huzur ortamıyla ekonomik anlamda gelişerek dışa açılmaya başladı.


Giresun'da Çilek Üretimi Fındıktan Sonra Gelir Kaynağı Haline Geldi

12 Haziran 2023

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2017'de çilek üretiminin yaygınlaştırılması için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından da finanse edilen proje hayata geçirildi.


Türkiye'nin Fındık İhracatının Yüzde 37'si Trabzon'dan Yapıldı

12 Mayıs 2023

Türkiye'nin fındık ihraç sezonunun 8 aylık dönemindeki dış satımının yüzde 37'lik kısmı Trabzon'dan gerçekleştirildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2022-2023 fındık ihraç sezonunun bitmesine 4 ay kaldığını anımsattı.


Yatağan Girme Ovasında Sulama Sistemi İnşaatının Yüzde 65'i Tamamlandı

12 Mayıs 2023 

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Muğla'daki Yatağan Girme Ovasında yapımı süren modern sulama sistemi inşaatının yüzde 65'inin tamamlandığını bildirdi. Balta, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmayı, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamayı amaçladıklarını, bu kapsamda musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirtti.


Sakarya'da Atıl Durumdaki Seralar Üretime Kazandırılacak

12 Mayıs 2023

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: "Yüzde 20 bütçeyle üreticilerimize sera üst örtüsü dağıtımında, yenilenmesinde katkı sunacağız" Sakarya'da seracılığın yaygınlaştırılması ve atıl durumda bulunanların ekonomiye kazandırılması amacıyla çiftçilere sera üst örtüsü desteği verilecek.  Sakarya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında "Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi" projesi işbirliği protokolü hazırlandı.


Uzmanlardan Buğday Üretiminde Kuraklık Riskine Karşı Öneriler

10 Nisan 2023

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli: "Doğrudan ekim yaygınlaştırılabilirse hem verimliliğin artırılması hem toprak erozyonunun önlenmesi hem de enerji tasarrufu konusunda önemli bir kazanç sağlar diye düşünüyorum" FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık: "Bizim artık iklim dostu tarım metotlarını uygulayabilmemiz, kontrollü sulamaya geçmemiz ve kuraklığa dayanıklı buğday ya da diğer tohumların daha da fazla çiftçiyle buluşturulması, tarımın dijitalleşme dünyasından artık daha fazla faydalanması önemli" 


Tarım Sektöründen Tüm Zamanların En Yüksek Ocak-Şubat İhracatı

10 Nisan 2023

Türkiye'nin tarım sektörü, bu yılın ilk 2 ayında 5 milyar 434 milyon dolarlık ihracata imza attı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 820 milyon dolar, yaş meyve ve sebze 634 milyon 488 bin dolar, zeytin ve zeytinyağı 201 milyon 220 bin dolar, süs bitkileri ve mamulleri 30 milyon 146 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 1 milyar 204 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatını gerçekleştirdi 


Bitkisel Üretim Miktarında Geçen Yıl Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı

10 Nisan 2023

Pamuk, ayçiçeği, mısır, yulaf, havuç, sarımsak ve lahanada tüm zamanların üretim miktarı aşıldı - Zeytin üretimi yüzde 71 artışla 3 milyon ton oldu. Türkiye'de geçen yıl bitkisel üretim miktarında 128,6 milyon tona ulaşılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.


Afyonkarahisar'da Artan Jeotermal Sera Yatırımları Ülke Ekonomisine Katkı Sağlıyor

15 Mart 2023

Kentte 41 yıl önce kamu eliyle 3,5 dekar alanda başlatılan jeotermal seracılıkta yatırımlarla 1613 dekara ulaşıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar: "İhracat izni verdiğimiz Almanya, Hollanda, Yunanistan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi 14 ülke var. Jeotermal seralarda yılda 80 bin ton salkım domates üretimi yapılıyor. Buradan da yaklaşık 1 milyar 600 milyon liralık ihracat potansiyeli oluşuyor" 


Buğday Üretiminde Damla Sulama Yöntemiyle Ortalama Yüzde 30 Su Tasarrufu Sağlandı

15 Mart 2023

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin: "Son 50 yılın en sıcak üçüncü kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde en büyük endişemiz su kaynaklarındaki azalma" Ülker Üst Yöneticisi Mete Buyurgan: "İsrafsız şirket modeliyle ve uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleriyle çalışırken, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine katkı vermeyi, doğru tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına yönelik projeleri desteklemeyi çok önemsiyoruz" 


Tarım Arazilerini Suyla Buluşturacak Araç Barajı'nda 4 Milyon Metreküp Su Depolandı

15 Mart 2023

Kastamonu'da yapımı tamamlanan ve ülke ekonomisine yıllık 125 milyon liradan fazla katkı sağlayacak Araç Barajı'nda 4 milyon metreküp su depolandığı bildirildi. Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yaptığı yazılı açıklamada, yer tesliminin ardından Araç Barajı inşasına 19 Ekim 2015'te başlandığını belirtti.


Narenciye İhracatı 2022'de Türkiye'ye 904 Milyon Dolar Getirdi

13 Şubat  2023

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2022'de Türkiye'den 1 milyon 940 bin ton turunçgil ihraç edildi.  Türkiye'nin geçen seneki narenciye ihracatı 904 milyon 18 bin dolar oldu. İhracatın 429 milyon dolarlık bölümü Rusya'ya gerçekleştirildi. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz:  "Yeni yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız"  Turunçgildeki bu dış satımla ülkeye 904 milyon 18 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı.


Örtü Altı Tarımın Vazgeçilmezi "Bombus Arıları" Van'da Da Yetiştirilmeye Başlandı

13 Şubat 2023

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Isparta'dan getirilen ana arılarla elde edilen 500 arı kolonisinin bölgedeki seralarda kullanılarak ürünlerde verim ve kalitenin artırılması hedefleniyor. Merkez Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Cengiz Erkan:  "Çok sıklıkla aromasında bozukluk gördüğümüz ya da tadını alamadığımız sebze ve meyvelerde bombus arılarının kullanılmadığını görmekteyiz. Kısacası bombus arıları örtü altı yetiştiriciliğinde hem kaliteyi hem de verimliliği artırır" 


Kalkınma Ajanslarından Tarım Sektörüne 717 Milyon Liralık Yatırım

13 Şubat 2023

Kalkınma ajansları 2023 içerisinde sulama, bitkisel üretim ve hayvancılık sektörlerinde yaklaşık 717 milyon liralık yatırımı hayata geçirecek. Kalkınma ajansları tarım sektöründe bu yıl yaklaşık 717 milyon liralık sulama, bitkisel üretim ve hayvancılık yatırımı yapacak.
2023 Yılı Yatırım Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, bu yıl tarım sektöründe sulamada 212, bitkisel üretimde 53 ve hayvancılıkta 15 olmak üzere 280 proje hayata geçirilecek. 


Adana'da Dikey Tarımda Yapay Zekayla Uygun Üretim Modeli Oluşturuluyor

24 Ocak 2023

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesinde, kapalı dikey tarım yöntemiyle yapılan marul üretiminden elde edilen veriler yapay zekayla birleştirilerek uygun üretim modeli oluşturuluyor.

Yüzde 95-98 oranında su tasarrufunun da sağlandığı çalışmayla marul yetiştiriciliğinde uygun iklim koşullarının belirlenerek en kısa sürede ve yüksek verimde ürün alması hedefleniyor.


Hububat ve Bakliyat Sektöründen 216 Ülke, Özerk ve Serbest Bölgeye Ihracat

24 Ocak 2023

En fazla ihracatı buğday unu, bitkisel yağlar, bisküvi-pasta, şeker ve şeker mamullerinde yapan sektör, en çok ihracat artışını ise yüzde 115 ile mercimekte kaydetti. Türkiye'de üretilen hububat ve bakliyat ürünleri, 216 ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye ulaştırıldı.


Türk Şirketi Cezayir’de Çölde Tarım Yapmaya Başladı

24 Ocak 2023

Türk Dekinsan Grup bünyesinde faaliyet gösteren Sarl Dunaysır Şirketi, Cezayir’in Büyük Sahra Çölü’nde bulunan Adrar kentinde tarım projesi hayata geçirdi.

Sarl Dunaysır Şirketi, Cezayir’in güneyindeki Adrar kenti kırsalında 4 bin hektarlık alanda hayata geçirdiği tarım projesi kapsamında buğday başta olmak üzere arpa, yonca ve mercimek üretimi yapacak.  


Sulama Yatırımı Projelerine 15 Yılda 2 Milyar Lira Ödendi

20 Aralık 2022

Türkiye genelinde 2007'den bu yana 47 bin 264 projeyi hibe kapsamına alan Tarım ve Orman Bakanlığı, 4 milyon 703 bin 211 dekar alanın modern sistemlerle sulanmasını sağladı - Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: - "Klasik kanal ve kanalet sisteme sahip bu alanların borulu şebekeye çevrilmesi halinde ortalama su tüketimlerine göre damlama ve yağmurlama sulama yöntemiyle 5,8 milyar metreküp su tasarrufu sağlanacak." 


Mersin'de Araştırma Enstitüsündeki Serada Yetiştirilen Papaya Meyve Verdi

20 Aralık 2022

MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünce muz serasında deneme amaçlı yetiştirilen papayalar hasat edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı enstitü, Akdeniz ikliminde üretilen yeni türler üzerindeki çalışmasına papayayı da ekledi. Enstitüdeki örtü altı muz ağaçlarının arasına 9 ay önce deneme amaçlı ekilen 50 fidandan bazıları olgunlaştı ve meyve verdi.


Şanlıurfa'da Pamukta Zararlı Böcekler Yapay Zekayla Tespit Edilecek

20 Aralık 2022

ŞANLIURFA (AA) - Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan projeyle, pamukta zararlı böcekler yapay zekayla tespit edilecek. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, ziraat ve mühendislik fakültesi iş birliğinde pamuk verimliliği ve kalitesi yükseltilerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlaması amacıyla başlanan çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda akademisyenlerce yapay zekayla zararlı/faydalı böceklerin türlerini belirleyerek önlem alınmasını sağlayacak bir proje geliştirdi.


Tarımda 477 AR-GE Projesine 118,6 Milyon Lira Destek Sağlandı

15 Kasım 2022

Projeler sayesinde bahçe bitkilerinden 989, tarla bitkilerinden 911 çeşidin tescili yapılırken işletmelerin kuzu ve oğlaklarının yaşama gücünde de ortalama yüzde 10,6 artış hesaplandı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: "AR-GE çözümlerinin yüzde 70'ini Bakanlık olarak biz üretiyoruz. Bu yönüyle ekonomimize yıllık 4,2 milyar lira doğrudan, 50 milyar lira da dolaylı katkımız oluyor." 


Türkiye'de Kullanılan Sulama Ekipmanlarının Yüzde 98'i Yurt Içinde Üretiliyor

15 Kasım 2022

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım: - "Sadece yurt içine değil, bu teknolojiyi yurt dışına da gönderiyoruz. Büyük firmaların satışının yüzde 70'i yurt dışına."  KASTAMONU (AA) - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, Türkiye'de kullanılan sulama ekipmanlarının yüzde 98'inin yurt içinde üretildiğini belirtti.


TİKA, Lübnan'da Robotik Laboratuvar Ve Tarım Seraları Kurdu

15 Kasım 2022

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy: - "Türkiye olarak Sayda ve Lübnan halkına her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. TİKA’nın ülkenin birçok yerinde ve özellikle Sayda’da gerçekleştirdiği projeler de bunun bir göstergesidir" BEYRUT (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın Sayda kentinde robotik laboratuvar ve 3 adet topraksız tarım serası kurulumu gerçekleştirdi.


Buğday Tohumu Islah Süresi 12-13 Yıldan 3-4 Yıla Düşürüldü

14 Ekim 2022

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) yürütülen çalışmayla buğday tohumu ıslah süresinin 12-13 yıldan 3-4 yıla düşürüldüğü bildirildi.

KMÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Aydın, yaptığı açıklamada yapılan çalışmalarda ülkemizde hızlı ıslah teknolojisiyle geliştirilen 4 adet durum buğday tohumuna üretim izni alındığını belirtti.


Tarıma Dayalı Ihtisas OSB'lerin Kurulması Kolaylaştırıldı

14 Ekim 2022

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulmasına yönelik kolaylıklar getirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Egeli Hububatçılardan 8 Ayda 687 Milyon Dolarlık İhracat

14 Ekim 2022

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin bu yılın 8 aylık dilimindeki ihracatının, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 687 milyon dolara çıktığı bildirildi.

Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2022 yılının ilk ayından itibaren sektörün istikrarlı bir başarı gösterdiğini belirtti.


Tarımsal Atıktan Yapılan Gübre Verimi Yüzde 42 Artırdı

20 Eylül 2022

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün Konya'da yürüttüğü organik atığın geri kazandırılmasını amaçlayan çalışmada, elde edilen kompost gübreyle toprak kalitesinde iyileşme ve bitki veriminde artış gözlendi. Proje yürütücüsü Uzman Araştırmacı Dr. Osman Mücevher:  "Aynı zamanda akademik çalışma özelliği taşıyan bu proje kapsamında, sahadaki denemelerde silajlık mısırda verimde ortalama yüzde 42,54 artışla dekarda 13 ton rekolte elde edildi" 


Kuraklık ve Soğuğa Daha Dayanıklı Yulaf Türleri Için Islah Çalışması Yürütülüyor

20 Eylül 2022

Türkiye'nin farklı yörelerinden getirilen 174 yulaf genotipi üzerinde ıslah çalışmaları yürüten Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), mevcut çeşitlerden çok daha verimli ve kaliteli, kışlık ekimi de yapılabilecek yeni türlerin geliştirilmesini hedefliyor. SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin girişimleriyle, yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'de yaygın olarak ekimi yapılan fakat sınırlı sayıda çeşidi olan yulaf bitkisi üzerinde ıslah çalışmalarına başlandı.


Nevşehir'in Çilek Fideleri Yurt İçi Ve Dışındaki Arazilerde Boy Gösteriyor

20 Eylül 2022

Derinkuyu ilçesinde toprakta oluşan hastalık nedeniyle patates ekimine ara veren çiftçiler, yılda 25 milyon çilek fidesi üretiyor.  Nevşehir Valiliği, "Derinkuyu çileği"nin coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu. Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde toprakta oluşan hastalık nedeniyle patates ekimine ara veren çiftçiler, ürettikleri çilek fideleriyle Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri'nin ihtiyacına cevap veriyor.


Yenilenebilir Enerjiyle Cam Serada Domates Üretiyorlar

17 Ağustos 2022

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yapımı tamamlanan 37 dönümlük tesiste, iki rüzgar türbininden elde edilen enerji ve bilgisayar kontrollü iklimlendirmeyle yılın 10 ayı topraksız tarım yöntemiyle üretim yapılıyor . Rüzgar türbinleri sayesinde seradaki enerji maliyetlerini doğal gaz gibi kaynaklara oranla yüzde 40-50 düşüren firma, önemli oranda tasarruf sağlıyor 


Turşu İhracatının Yıldızı Kornişonda Verim "Örtü Altında" Artırılacak

17 Ağustos 2022

Kornişonun üretim merkezlerinden İzmir'de, dönüm başına verimin artırılması hedefiyle örtü altında denenen ürünlerin hasadı sürüyor.  İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen:  "Kornişonu örtü altında yetiştirerek açık alanda dönüm başına 3-5 ton alacağımız ürünü 10-15 ton alıyoruz, üretimi 12 aya yayıyoruz" 


Tarımda Tarihin En Yüksek Ocak-Temmuz İhracatı

17 Ağustos 2022

Türkiye'nin tarım ihracatı, yılın 7 ayında geçen 2021'in dönemine göre yüzde 20,4 artarken, toplam ihracattan yüzde 13 pay aldı - Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 6,3 milyar dolar, meyve sebze mamulleri 1,3 milyar dolar, kuru meyve ve mamulleri 829,8 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamuller 2,4 milyar dolar, mobilya kağıt ve orman ürünleri 4,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-temmuz ihracatını yaptı.


Sakarya'da Topraksız Tarımla 8 Çeşit Domates Üretiliyor

11 Haziran 2022

Sakarya Büyükşehir Belediyesince 25 dönüm alanda kurulan, 1250 ton domates üretiminin hedeflendiği jeotermal
ısıtmalı Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesinin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları yapılacak - Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: "Sakarya Üniversitesi, TÜBİTAK, Gebze Teknik Üniversitesi gibi Türkiye'deki önemli kurum ve kuruluşlarla tarımsal anlamda iş birliği yaptık, çok da başarılı sonuç aldık. Domatesler yakında kızaracak" 


Avokadoya Talep Arttı, Üretim Alanı Genişledi

11 Haziran 2022

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca: "Kentte son 5 yılda avokado üretimi 3 kattan fazla arttı. Meyve vermeyen bahçelerde çok fazla avokado fidanı toprakla buluştu. Önümüzdeki yıllarda da üretimin artacağını gözlemlemekteyiz" Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin kurucusu Tahir Kısaarslan: "Avokado dondurmasını coğrafi işaretli ürün olarak tescillendirmek istiyoruz, çalışmalara başladık"  


Ağrı'da Jeotermal Alanda Kurulacak Seralar Istihdam ve Ekonomiye Katkı Sağlayacak

11 Haziran 2022

Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki jeotermal kaynakların tarımda kullanılması amacıyla hayata geçirilen projenin ilk etabının altyapı yapım işi için protokol imzalandı.  Valilik toplantı salonunda "Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Altyapı Yapım İşi" protokolü imza töreni düzenlendi. 


Tescillenen 6 Yeni Tohum Çeşidi Türk Tarımına Katkı Sağlıyor

11 Mayıs 2022

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, tescil ettirdiği 6 yeni tohum çeşidiyle Türk tarımına katkıda bulunuyor.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde araştırmacı yüksek ziraat mühendisleri tarafından geliştirilen taze fasulye çeşidine "Balca", üçburun biber (köy biberi) çeşidine "Afilli", çeltik çeşidine "İlkeren", liflik keten çeşidine "Yılmaz", patlatmalık mısır çeşidine "Atasam" ve yerli çim çeşidine "Koca Yaşar" adı verildi.


Adana'da Buğday Ekili Alanlara Faydalı Böcek Salındı

11 Mayıs 2022

Adana'da süneyle mücadele kapsamında buğday ekili alanlara faydalı böcek bırakıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Sarıçam ilçesi Çiçekli Mahallesi'nde buğday ekili tarlaya Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen süne parazitoidi avcı böcekler salındı.


Tarımda Üreticiye Yerli Tohum Desteği Sürüyor

11 Mayıs 2022

Ieçen yıl yerli çeşitlerden 1 milyon 770 bin fide, 440 kilogram bamya ve kavun tohumu dağıtılan İzmir'de bu sene de 1 milyon 400 bin fide ve 83 ton ekmeklik buğday tohumu dağıtımı yapılacak. 
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen: - "Bu sene 300 bin fideyi ücretsiz şekilde balkonda,  taraçada, bahçede üreticilerimizle, kentli kadınlarımızla buluşturacağız" dedi.


Yağmur Suyu Hasadı ile Nohut Üretiminde Verim Yüzde 94 Arttı

11 Nisan 2022

ERÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara: - "Kuru tarım şartlarında dekarda 100 kilogram verim alırken su hasadı uygulamalarımızdan 194 kilogram verim aldık" - "Arazinin yüzde 50'ye yakınını malç örtüyle kapattığımız için buharlaşmayı engelliyoruz".


Aydın'da Jeotermalle Isıtılacak Seralardan 10 Bin Ton Ürün Hedefleniyor

11 Nisan 2022

Aydın Ticaret Odasında düzenlenen "Aydın Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi" (TDİOSB) tanıtım toplantısında konuşan Aksoy, topraksız, tam otomasyonlu, ısıtması yenilenebilir enerji kaynaklarıyla sağlanan, modern sera ve tarımsal sanayi kümelenmesiyle faydalı ve iyi tarım üretimini hedeflediklerini belirtti.


Muğla'da Üretilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör Haline Geliyor

11 Nisan 2022

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak: -"2020 yılına kadar 495 dekar olan tıbbi aromatik bitki ekiliş alanımız geçtiğimiz yıl sonunda 3 bin 500 dekara ulaştı" -"Asıl amacımız ekili alanlar oluşturarak hem ihracata kaliteli ürün üretmek hem de bu bitkilerden elde ettiğimiz yağları kozmetik ve ilaç sanayinde kullanmak" 


Akıllı Sulama Sistemi Yatırımları Destek Kapsamına Alındı

07 Mart 2022

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, tarımsal sulama amaçlı güneş enerjisi sistemleri ile akıllı sulama sistemi yatırımları destek kapsamına alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Trakya'da Üretilen Tarım Makineleri ve Ayçiçeği Tohumu Afrika'ya İhraç Edilecek

07 Mart 2022

Trakya'da üretilen tarım makineleri ve ekipmanları ile tescilli ayçiçeği tohumunun Afrika'ya ihraç edilmesi amacıyla Türk ve Sudanlı heyetler arasında protokol imzalandı. Trakya Kalkınma Ajansında (TRAKYAKA) düzenlenen toplantıda, Sudanlı heyet ile TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Dış Ticaret Platformu Başkanı Erdoğan Ören, Trakya Tohum AŞ Yöneticisi Birol Tarar ile Trakya Tohum Derneği Başkanı İbrahim Toruk bir araya geldi.


İGSAŞ Kapalı Dikey Tarım Uygulamalarına Destek Verecek

07 Mart 2022

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal: - "İnsanlığın geleceği için çok önemli olan gıda arzı, büyük önem taşıyor. Dikey tarım teknolojisinin gelişmesiyle özellikle büyük kentlerin gıda ihtiyacı yerinde karşılanabilecek" İstanbul Gübre Sanayi AŞ. (İGSAŞ) ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında "İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve Ar-Ge Merkezi" projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.


Tarım Sektörü 2021 Yılını Rekor İhracatla Tamamladı

07 Şubat 2022

Sektörün ihracatı 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 22,2 artışla 29 milyar 737,6 milyon dolara çıktı - Tarıma bağlı sektörler arasında geçen yıl en fazla ihracatı, 9 milyar 156 milyon 524 bin dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri gerçekleştirdi.


Tarımsal Sulama Projelerine Bu Yıl 11,5 Milyar Lira Kaynak Ayrıldı

07 Şubat 2022

2022 Yılı Yatırım Programı'na göre, tarım sektörü yatırımlarından en büyük payı alan sulamayı, 4 milyar liralık ödenekle ormancılık takip etti. Tarım sektörü yatırımlarında bu yıl en fazla ödenek 11,5 milyar lirayla sulama projelerine tahsis edilirken bunu 4 milyar lirayla ormancılık izledi.


Üniversiteliler Ürettikleri "Domates Hasadı Robotu"nu Geliştiriyor

07 Şubat 2022

Balıkesir Gençlik Merkezi gönüllüsü, bilgisayar mühendisliği öğrencisi 4 gencin TEKNOFEST'te finale kalma başarısı gösteren robotu, seranın haritasını çıkarıp başlangıç noktasına gelerek en üst salkımlardan itibaren görüntü işleme teknolojisiyle olgunlaşmış ürünleri toplama mantığıyla çalışıyor.