Growtech is part of the Informa Markets Division of Informa PLC

Informa
Informa

Ziraat Mühendisi Kadın, Devlet Desteğiyle "Süper Meyve" Bahçesi Kurdu

20 Eylül 2023

Tarım ve Orman Bakanlığının Uzman Eller Projesi'ne başvuran ziraat mühendisi Esra Cahyir Evrensel, aldığı hibe desteğiyle Erzincan'da 10 dönüm alana "süper meyve" olarak da adlandırılan aronya bahçesi kurdu.


Jeotermal kaynakla üretilen domatesler Türkiye'nin dört bir yanına pazarlanıyor

21 Ağustos 2023

Kışın çetin geçtiği Erzurum'da termal kaynak ve biyokütlesel atıklarla serada üretilen domatesler, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.


Devlet desteğiyle kurduğu serada çilek üreten kadın girişimci taleplere yetişemiyor

18 Temmuz 2023

Ordu'da devlet desteğiyle 5,5 dönümlük arazisine kurduğu serada topraksız tarım yöntemiyle çilek üreten girişimci Özge Arslan, ilk yılda 100 ton ürün almayı hedefliyor.

Fatsa ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi'nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 2 çocuk annesi Arslan, çilek yetiştirmek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat etti.


Edirneli Çiftçi, Azaltılmış Toprak İşleme Yöntemiyle Verim Kaybı Yaşamadan Maliyetlerini Düşürdü

12 Haziran 2023

Lalapaşa ilçesinde 250 dönüm arazide çiftçilik yapan Cila, tarlaya sadece tohumların ekildiği, sürme ve tohum yatağı hazırlama gibi işlemlerin yapılmadığı azaltılmış toprak işleme yöntemine ilişkin internetten bilgi sahibi oldu.

Yöntemi denemeye karar veren Cila, verim kaybı yaşamadığını görünce uygulamaya devam etmeye karar verdi.


Çorum'da 7 Girişimci Kadın, Kurdukları Kooperatifle Türkiye'ye Organik Ürün Satıyor

12 Mayıs 2023

Yeşilköy Köyü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zeliha Aksoy: - "Kooperatifte üzüm pekmezi, salça, kuşburnu, tarhana, erişte, turşu, çilek reçeli ve yaprak üretiyoruz. Hepsi de doğal ve hiç katkı maddesi yok"

Çorum'un Kargı ilçesinde Yeşilköy Köyü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen 7 girişimci kadın, yaptıkları pekmez, salça, tarhana gibi ürünleri Tarım Kredi Kooperatifi marketleri ve internet aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanında tüketicilerin beğenisine sunuyor.


Yalovalı Kadın Girişimci Kuru Meyve Üretiminde Sırbistan'a İhracata Başladı

12 Nisan 2023

Yalova'da kuru meyve sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimci, kentin coğrafi tescilli ürünleri kivi ve aronyanın aralarında olduğu 19 çeşitle iç pazarın ardından yurt dışına açıldı. Uzun yıllar iş güvenliği uzmanlığı görevinde bulunan 36 yaşındaki bilişim sistemleri mühendisi Nazlı Uslu, gıda sektörüne yönelmeye karar vererek araştırmalar yaptı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle üretime başlayan Uslu, bölgedeki seralardan temin ettiği meyveleri Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde kurutarak yurt içine ve Sırbistan'a pazarlıyor.


Ticaretteki Rekabeti Sağlamak Için "Erkenci Çilek" Üretilerek Ihracatına Başlandı

13 Şubat 2023

Antalya'da üretici Fatih Şen, iki yıl süren AR-GE çalışmalarında başarılı olarak, dünya pazarında çileğin az olduğu kış döneminde modern sistemle ürettiği erkenci çileği, farklı ülkelere ihraç etmeye başladı.

Antalya'da üretici Fatih Şen, Florida Üniversitesinden getirdiği bitkilerin adaptasyonu üzerine iki yıl süren AR-GE çalışmalarında başarılı olarak, kış döneminde modern tarımla yüksek rekolteli ve kaliteli çilek üretmeyi başardı."Erkenci çilek" olarak tabir edilen ürünü farklı ülkelere ihraç etmeye başlayan Şen: "Dünya pazarında 'Türk çileği' diye bir kavram oluşmaya başladı. İhracatın devamlılığı açısından her dönemde yüksek kaliteli üretim önemliydi" 


Ziraat Mühendisi Çift, Hakkari'de Tarımsal Üretimin Artması Için Köy Köy Geziyor

24 Ocak 2023

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi çift, gittikleri köylerde çiftçilere "Tarım Cebimde" mobil uygulamasını tanıtıyor  Merkeze bağlı Bay köyünde çiftçilerle bir araya gelen Ziraat Mühendisi Zeki Acar:  "Çiftçileri bilinçlendirmek için sürekli sahada oluyoruz. Eşimle beraber burada görev yapıyoruz. Bazen masada, bazen sahada birlikte çalışıyoruz"

Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev yaparken tanışıp evlenen çift, kentte tarımsal üretim ve verimin artması için mesai arkadaşlarıyla köy köy gezerek çiftçileri bilgilendiriyor.


Hataylı Kadın Girişimci Ödünç Tohumla Başladığı Safran Üretiminde İhracat Hedefliyor

20 Aralık 2022

Girişimci Münevver Ezelsoy, ödünç tohumla 500 metrekarede başladığı safran üretimini 15 dekarda sürdürüyor - Ezelsoy: - "Şu an devletimizin tohum desteğiyle mahallemizde 8 kişi safran üretmeye başladı. Amacım tüm üreticilere işi öğretip, tek bir kalite üzerinden giderek yurt dışı pazarına açılmak." HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Hatay'ın Yayladağı ilçesinde, ödünç aldığı safran tohumuyla 6 yıl önce üretime başlayan 52 yaşındaki Münevver Ezelsoy, yurt dışı pazarına açılmak istiyor. Turfanda Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk annesi girişimci kadın, bir tarım seminerinde gördüğü safran üretimine merak sardı.


"Geleceğin Çiftçileri" 100 Dönüm Arazide Buğdayla Ayçiçeği Üretecek

17 Kasım 2022

Silivri'deki Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ilk aşamada buğday ekecekleri 11 dönüm arazide uygulamalı eğitim görerek modern çiftçiliği öğrenirken tarım aletlerini de tanıyor - İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar: - "Bu ay içinde buraya ekim yapılacak. Şu an çocuklarımız ekim öncesi hazırlık aşamasında. Burada ürettiğimiz buğdayla un olarak okullarımızda ekmek üreteceğiz."


Çanakkaleli Kadın Çiftçi Topraksız Tarımla Marulun Yetişme Süresini Kısalttı

14 Ekim 2022

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarım modeliyle marul yetiştiriciliği yapıyor.

İlçede uzun yıllar meyvecilikle uğraşan Kartal, son yıllarda topraksız tarım konusunda edindiği tecrübeleri marul yetiştiriciliğinde kullanmaya başladı.


Topraksız Tarımla Yüzde 95 Su Tasarrufu Sağladılar 

20 Eylül 2022

BİLFEN Liseleri Biyoloji Bölümü Başkanı Taner Altunbaran: "(Hidroponik tarım sistemi) Bu sistemin avantajı, bitkiler tamamen su içinde gelişimini sağlıyorlar. Topraktan aldıkları makro ve mikro elementleri suyun içine hazır olarak veriyoruz, LED ile ışıklandırıyoruz, bu sayede yüzde 25-30 daha erken hasat imkanı bulabiliyoruz" 


Bal Ormanlarının Bitkileri İklim Dostu Seradan

17 Ağustos 2022

Bal ormanlarına dikilen, yöreye özgü ve ekosistemi iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklı kılacak doğal türlere ait fidanlar, Konya'nın Ereğli ilçesinde kurulan serada yetiştiriliyor.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında Ereğli Orman Fidanlığında kurulan serada yetiştirilen yöreye özgü ve ekosistemi iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklı kılacak doğal türler, yine aynı projede hayata geçirilen bal ormanlarında kullanılırken yöre halkına da gelir sağlıyor.


Tropikal Meyve Üretiminde Yeni Trend Örtü Altı Papaya

11 Haziran 2022

Antalya'da mangodan ananasa, ejder meyvesinden passifloraya birçok tropikal meyve yetiştiren üreticiler, ürün çeşitliliğini artırmak için hem meyve hem sebze olarak tüketilen ekonomik değeri yüksek papayaya yöneldi.
Hobi olarak başladığı papaya üretimine talep fazla olunca sera kuran Mustafa Uysal: - "İç pazarın yanı sıra Irak, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan'a gönderiyoruz. Yurt dışından papayaya ciddi talep var"


Uçak Mühendisi Çalıştığı İşini Bırakarak Topraksız Tarımla Sebze Üretiyor

11 Mayıs 2022

Antalya'da sebze üretimine başladı.zİstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra yıllarca savunma ve otomotiv sektöründe çalışan Cavit Çınar, bir firmanın Ar-Ge müdürü olarak geldiği Antalya'da sebze üretimine başladı.


Bahçesinde Yetişen Ürünler Üniversitenin Bütçesine Katkı Sağlayacak

11 Nisan 2022

Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan: - "Bahçemizde yetiştirdiğimiz lavantalardan kuru çiçek ve hediyelikler yaptık, yerli güllerden gül reçeli ürettik. Amacımız ürünleri katma değere dönüştürerek ekonomiye katkıda bulunmak" dedi.


Girişimci Kadın Tropikal Meyve "Pitaya"yı Serada Yetiştiriyor

07 Mart 2022

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde, .kendi imkanları ve ailesinin desteğiyle 320 metrekarelik sera oluşturan 42 yaşındaki Zeynep Yiğit, alanı 2 dönüme çıkararak 3 yılda 6 ton üretim yapmayı hedefliyor  Zeynep Yiğit: - "Amacım
para kazanmak değildi, tropikal meyveyi Sakarya'da yetiştirmekti. Sonuçta başardım. İnşallah büyük seralar kurulup, bu meyveyi ihraç edebiliriz" 


Antalya'da Kurulan Böcek Çiftliği 19 Yıldır İç Piyasanın Canlı Yem İhtiyacını Karşılıyor

07 Şubat 2022

Antalya'daki bir çiftlikte çekirge, cırcır böceği, un kurdu gibi 15 tür böcek üreten girişimci Selami Gökgöl:  "En fazla talep çekirge ve un kurduna. Hayvanat bahçeleri bizimle çalışıyor. Sağlık Bakanlığının onayıyla dermatolojide kullanılan kurbağa ve akrep zehri üretilen tesislere de canlı yem gönderiyoruz" dedi.